martes, 8 de julio de 2014

Barcelona, ciutat logística

La logística és la llarga cadena que s’encarrega que els béns, els productes i la informació estiguin on se’ls necessita, en el moment just, i de la forma més eficient. És, per tant, una eina transversal en el desenvolupament de tota la indústria.

Barcelona disposa en un reduït espai d’un gran port, d’un aeroport internacional, així com de la Zona Franca, Mercabarna i de diversos polígons industrials, i dóna feina de forma directa a la ciutat de Barcelona a 46.000 persones. A més, la seva situació geogràfica i les seves infraestructures fan que pugui esdevenir un referent del sector en l’àrea de la Mediterrània.

La logística i les TIC
Tot i que la logística pugui semblar un sector amb aparentment poques transformacions, en els darrers anys l’aparició de noves tecnologies ha generat noves demandes i funcionalitats. N’és un exemple, en el cas de l’àmbit del transport, l’aparició del e-commerce, que ha implicat un gran canvi en la manera d’operar, passant de grans entregues planificades i amb horaris establerts (a indústria, comerç tradicional, etc.) a entregues més petites, a domicilis particulars i amb una major incertesa en els horaris.

Professionals del sector
La incorporació de noves tecnologies, així com la major demanda d’eficiència en la gestió de la cadena de valor, ha facilitat l’aparició de nous perfils professionals, així com l’especialització dels ja existents. Els professionals amb expertesa en economia digital i anàlisi de la cadena de valor es consideren clau en la incorporació de les TIC a la cadena logística, alhora que es detecta una major demanda en determinades ocupacions, com poden ser les de responsable de servei al client, responsables de logística inversa o els tècnics en comerç exterior, entre d’altres.

En tots ells, la demanda de formació tècnica especialitzada en l’àmbit de la logística (des de carnets professionals fins a màsters, passant per cicles formatius) així com el domini dels idiomes, es consideren fonamentals per a la incorporació en les empreses del sector.

Per tal de conèixer millor les possibilitat i demandes del sector logístic, El web Barcelona Treball posa a la teva disposició continguts específics del sector de la logística, amb informes sectorials en clau d’ocupació, càpsules de tendències sectorials (sobre la logística inversa o la logística mediambientalment sostenible, entre d’altes) i entrevistes a empreses del sector (link a l’entrevista de l’empresa Saba), entre d’altres tipus de continguts. Alhora, Barcelona Activa organitza periòdicament activitats per conèixer-ne les oportunitats laborals. Un sector a tenir en compte si estàs buscant noves alternatives professionals!

Publicat per: Mireia Puig, Equip Tècnic de Barcelona Activa.


No hay comentarios: